Giftige relatie

Hoe beland je in zo een giftige, ofwel “toxic” relatie? Het is iets waarvan je denkt dat je het nooit zou meemaken. Iets waarvan je denkt dat je snel de andere kant zou oplopen moest je in deze situatie belanden. En dat waren exact de zaken die in mij om gingen voor ik zelf in zo een ongezonde relatie stapte. Enkel was het te laat voor mijn kwartje viel.

Rozengeur en maneschijn

Zoals je eerder las leerde ik mijn toenmalige partner kennen via zijn jongere broer. Week na week trok ik op met hem en onze band veranderde van kennissen naar vrienden. Mijn alarmbellen had vanaf het eerste moment moeten afgaan. Hij was namelijk zes jaar ouder dan mij. Toen ik na een halfjaar van vriendschap een relatie met hem aanging was ik 14 en hij 20.

Maar zo naïef als ik was zag ik ons leeftijdsverschil als een queeste. Niemand begreep hem, hij werd afgeschilderd als een rare jongeman. Hij had als kind veel meegemaakt en dat maakte hem tot de teruggetrokken persoon die hij nu was. Het was in het begin het typische “redder” scenario. Ik zou hem kunnen helpen, liefhebben en troosten.

Achteraf gezien vraag ik me wel af of ik hem niet eerder als afleiding gebruikte in plaats van iemand om lief te hebben. In het begin was het misschien wel een “ontsnapping” aan de turbulente scheiding tussen mijn ouders die maar bleef duren. Met de focus op een ander verdween die moeilijke periode op een achtergrond. Begin 2015 startte ik een relatie met hem. Dit op een leeftijd van bijna 15 en bijna 21. In het begin leek het wel rozengeur en maneschijn. Toch kwamen er al snel barsten in deze roze wolk.

Neon letters met de tekst "Love".

Rode vlaggen

Hoe meer tijd we spendeerden, hoe meer zijn ware aard naar boven kwam. Achteraf, toen ik na mijn “ontsnapping” mijn verhaal tegen bepaalde personen in mijn omgeving deed, kreeg ik wel eens de opmerking ” Dat zou mij nooit overkomen, je zegt toch nee of je verdedigt toch jezelf”. Wel ja, zo dacht ik er ook over tot ik een overlever werd.

Als je een pad in kokend water gooit dan springt deze er meteen uit. Maar als je deze stilaan “opwarmt” blijft deze zitten. Mijn excuses voor deze vergelijking. Maar het schetst wel meteen wat ik wil bedoelen. De mishandelingen door mijn toenmalige vriend zijn stapsgewijs gebeurt. Waardoor de rode vlaggen die achteraf zo duidelijk zijn, toen niet opvielen.

Mishandeling

De eerste mishandelingen gebeurden mentaal en seksueel. Van op het eerste zicht onschadelijke opmerkingen als “Zou je dat niet laten liggen, dat is ongezond ( om te eten). Tot ” Je bent dik, lelijk, achterlijk, ik ga liever met een ander naar bed”. Met als doel mij mentaal te kraken. Deze mentale mishandeling ging elke keer verder en verder. Deze volgde elkaar ook sneller en sneller op.

“Verkrachting is elke daad van seksuele penetratie van welke aard en met welk middel ook, gepleegd op een persoon die daar niet in toestemt.” – Artikel 375 van het Belgische Strafwetboek.

Daarnaast kwam er de seksuele mishandeling bij. Of met andere woorden, verkrachting. In het begin hadden we al eens seks tegen mijn zin, om hem te plezieren. Maar daarna werd dit gedwongen, door het gebruik van dreigementen. Of in de ruil van basisbehoefte zoals douchen, over huis gaan, iets doen wat ik leuk vond.

Escalatie

Zo gingen de eerste drie jaren van onze relatie voorbij. Tot ik in de zomer van 2018 mijn wijsheidstanden liet trekken en mijn ex partner volledig flipte. Nog geen week na mijn operatie kwam bovenop de seksuele en mentale, ook fysieke mishandeling. Net zoals daarvoor ging deze stapsgewijs. Van het trekken aan mijn oren, tot het steken van tandenstokers in mijn tandvlees. De meest luguberste manieren om een persoon te pijnigen werden gebruikt.

De reden hiervoor was het trekken van mijn wijsheidstanden. Dit was een fout, ik had niet geluisterd naar zijn antwoord. Want van hem mocht dit namelijk niet. Bijna drie jaar lang onderging ik deze zware mishandeling. Op het einde werd ik wekelijks meerdere keren verkracht, werden er zelfs messen bij de fysieke mishandeling gebruikt en zat ik er kortom volledig psychisch door.

Neon letters met de tekst "Sweet escape".

Na 5 jaar en 10 maanden aan mishandeling ontsnapte ik eindelijk aan de gruwelen van mijn ex partner. Deze dag zal dan ook voor eeuwig in mijn heugen gegrift staan. Het is de dag dat ik voor het eerst van hem won en een overlever werd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s