Vertrouwen

Vertrouwen is volgens mij de belangrijkste waarde die we van onze ouders kunnen meekrijgen. Het is iets delicaat, breekbaar en tegelijk een krachtig wapen. Deals worden gemaakt op basis van vertrouwen. Met andere woorden is het cruciaal in een mensenleven. We geven en nemen vertrouwen. Dit op verschillende vlakken van je professionele tot persoonlijke leven. Het is misschien wel het grootste gokspel ter wereld. Maar wat als je vertrouwen gebroken wordt? Wat doe je dan?

Geschonden vertrouwen

Misbruik gaat verder dan de fysieke klachten en gevolgen. Het gaat verder dan je verstand op nul te zetten om te overleven. Het is naast al die gruwelijke pijn en herinneringen een schending van je vertrouwen. Elke vorm van misbruik, fysiek, mentaal, seksueel, is een enorme schending van je meest kwetsbare vorm. Je vertrouwt erop dat de tegenpartij je grenzen respecteert. Mijn ex-partner respecteerde de mijne niet. Allesbehalve.

In zijn ogen was ik niets minder dan een stuk vlees. Een onbelangrijk wezen dat bestond om zijn noden en wensen te vervullen. Niet mijn woorden maar de zijne, letterlijk. Al die zaken opgeteld zorgen voor het schenden van mijn vertrouwen. Je wordt met de grond gelijk gemaakt. Het voelt aan alsof je hart uit je borst gerukt word en vervolgens een dozijn keren overreden word om vervolgens terug gestopt te worden.

Gebroken vertrouwen

Mijn vertrouwen werd door mijn ex-partner met de grond gelijk gemaakt. Ik was een schim van mijzelf toen ik bij hem wegging. Dit op verschillende vlakken. Maar de afgelopen tijd heb ik het moeilijkste met vertrouwen. Het vertrouwen van mijzelf, van mijn dierbaren en die onbekende figuren die op mijn pad komen. Ik heb moeite met nieuwe omgevingen, nieuwe kennissen en merk meer en meer dat ik een muur rond me heen bouw.

Ik leef dagdagelijks met de angst dat als ik iemand toelaat, mijn vertrouwen opnieuw geschonden zal worden. Het lijkt wel alsof ik overal achterom kijk om in te schatten wie de volgende zal zijn die me een mes in de rug steekt. Rationeel weet ik dat die kans klein is. Toch betrap ik me op dit gedrag vaker dan me lief is. Hij ontnam me het vertrouwen in de mensheid. Hij brak mijn vertrouwen. Want waarom zou je iemand vertrouwen als je een geliefde al niet meer kan vertrouwen? Het is een vraag die ik me dagdagelijks stel. Wat is de kans dat mijn dierbaren mij zouden kwetsen? De kans dat ze mijn vertrouwen zouden breken?

Op de foto zie je een onbekend persoon die een spiegel vast heeft. Hiermee wil auteur Liese een symbool geven aan reflectie. En de reflectie ze over haar eigen pad van vertrouwen heeft gedaan.

Maar als ik het over vertrouwen heb dan moet ik ook naar mijzelf kijken. Ook ik breek vertrouwen. Wat frappant is aangezien het zo een belangrijke waarde is voor mezelf. Ik denk eigenlijk dat we allemaal wel eens vertrouwen breken. Van “cruciale” informatie doorvertellen omdat je dat beter lijkt tot niet altijd de volledige waarheid vertellen. Twee situaties waar ik zelf “dader” van ben. Wat me ontzettend spijt. Maar ik denk dat hierover kleur bekennen een goede stap is in mijn leerproces om het gedrag dat ik bij hem leerde af te leren.

Hoop

Wat als je vertrouwen gebroken word, wat doe je dan? Daar heb ik geen eenduidig of sluitend antwoord op. Momenteel bezie ik het op twee verschillende manieren. Wat is de ernst van de schending? Was het met een goede intentie? Dan kan je overwegen om hem/haar te vergeven. Waarmee ik niets wil goedpraten. Allesbehalve.

Maar is de schending in die maten dat je vertrouwen onherstelbaar gebroken word dan ga je weg. Dan kies je voor je eigen geluk en je eigen zelfwaarde. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het is op het einde van de rit wel de beste keuze als je ooit je vertrouwen weer wil herstellen.

Ja er is hoop. Ondanks mijn angsten leerde ik opnieuw vertrouwen. Ik leerde te vertrouwen op de juiste personen. Spijtig genoeg werd mijn vertrouwen door enkele dierbaren gebroken, maar dat hoort bij het leven zeker? Laat je alsjeblieft niet tegenhouden, leer alsjeblieft weer vertrouwen. Ik kan niet beloven dat niemand dit meer zal breken. Maar ik kan beloven dat het de moeite waard zal zijn. Ik beloof je dat het zoveel moois meebrengt. En nog beter, na een tijdje zal het de pijn doen vervagen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s