De gevolgen van trauma

Wanneer je een traumatische gebeurtenis meemaakt ontstaat er een trauma. Dit hangt af van persoon tot persoon en van de lengte van de gebeurtenis. Met andere woorden is elk trauma uniek aan de persoon die het meemaakt. Het gebeurt zelfs dat personen PTSS ontwikkelen ( post traumatisch stress syndroom) indien een trauma niet verwerkt wordt. Voor deze week neem ik jullie in mijn “gevolgen van trauma”, mijn ervaring en mijn manier om hiermee om te gaan.

Ontkenning

Ik heb een zeer lange tijd ontkend dat er iets mis was. In mijn belevenis was het “normaal” dat ik misbruikt en geslagen werd door mijn ex-partner. Mijn bijhorende depressie en suïcidale gedachten schreef ik af aan andere “problemen” in mijn leven. Het heeft mij bijna de volledige zes jaar gekost om de ontkenning om te draaien naar erkenning.

Ik denk dat de jarenlange huilbuien tijdens de verkrachtingen en het “raar” gevoel in mijn onderbuik deden beseffen dat wat er aan de hand was, allesbehalve normaal en menselijk was. Het ging zelfs zover dat ik enkele dagen voor mijn ontsnapping anoniem contact opnam met hulpverleners. Ik deed aan hen mijn verhaal en vroeg iets in de trant of het “oké” was om weg te gaan bij mijn partner.

Tot de dag van vandaag ben ik blij dat ik toen een eerste stap richting hulp gezet heb. Maar ook dat deze onbekende mij begrepen en hielpen.

Nachtmerries

De gevolgen van trauma zijn op te delen in fysieke en psychologische gevolgen. Al snel na mijn ontsnapping daalde het gewicht op de weegschaal drastisch en begonnen de nachtmerries. Na enkele weken waren de nachtmerries een vaststaand feit. Van het moment dat ik mijn ogen sloot en indommelde verscheen mijn ex-partner. Waardoor de gruwelen die ik die jaren voordien mee had gemaakt verder gingen in mijn nachtmerries.

Op een bepaald punt had ik pure angst om in slaap te vallen. Hierdoor besloot ik om slaapmedicatie op natuurlijke basis uit te proberen. Dit hielp voor even. Het enige neveneffect was dat ik als een bok inslaap viel en s’morgens met een “verdoofd” gevoel wakker werd. Al was deze medicatie maar een tijdelijke oplossing en merkte ik al snel dat mijn lichaam gewend raakte aan de effecten ervan.

PTSS

Tijdens het vooronderzoek naar mijn ex-partner onderging ik een psychologische en psychiatrische evaluatie. Hieruit kwam de diagnose PTSS. Beter gekend als post traumatisch stress syndroom. Deze werd gemaakt op basis van mijn aanhoudende klachten. Namelijk nachtmerries, flashbacks, stemmingswisselingen en meer.

Mijn eerste reactie was ” waarom ik”. Met in het achterhoofd de gedachte dat enkel soldaten die terugkwamen uit oorlogsgebied zo een diagnose konden krijgen. Wat achteraf allesbehalve waar bleek te zijn.

Gelukkig is er ook een manier om met ptss of trauma om te gaan. Uit onderzoek blijkt dat het beroepen op een psycholoog een positief effect heeft op het verwerken van trauma. Al ben ik van mening dat dit ook een vertrouwenspersoon kan zijn.

Angsten

Voor mij gaat mijn trauma ook verder dan de eerder genoemde symptomen. Al jaren kamp ik met paniek en stress aanvallen als gevolg van trauma. Soms voel ik ze aankomen en weet ik dat ik diep en uit moet ademen. En soms komen ze compleet onverwacht. Maar er is wel één ding dat ik van mijn psycholoog geleerd heb, en dat is om ze toe te laten. Ik durf namelijk met momenten mijn paniekaanvallen “uitstellen”. Maar uit ervaring en met haar advies probeer ik er op te letten om ze te laten gebeuren. Mijn emoties te laten voelen en hen te laten zijn wie ze zijn.

Daarnaast merk ik dat ik hoe langer ik op mijn weg zit, hoe groter mijn angst voor vreemden of kennissen wordt. Enkele weken terug durfde ik zelfs niet eens een praatje te maken met een kennis uit de lagere school. Waar ik mij achteraf enorm schuldig over voelde.

Natuurlijk blijf ik de dingen doen die ik moet doen. Maar het besef word wel groter dat als ik kan, nieuwe mensen vermijd. Waarom? Ik denk uit angst om opnieuw te moeten vertrouwen. sterker nog, ik heb meer schrik van onbekende mannen dan vrouwen. Heeft dit te maken met het geslacht van mijn ex-partner? Geen flauw idee. Maar ik weet dat het elke dag een grotere last begint te worden.

Omgaan met trauma

Ik heb al die symptomen of aparte componenten die een gevolg zijn van mijn trauma. De ene dag zijn ze sterker aanwezig dan de andere. Gelukkig zijn er periodes waarin bijvoorbeeld de nachtmerries minder zijn dan tijdens andere periodes.

Hoe ik er mee omga daar heb ik eigenlijk zelf geen flauw idee van. Elke dag probeer ik te nemen zoals deze is. Of het nu een goede of slechte dag is, de emoties laat ik toe. Daarnaast blijf ik mijzelf uitdagen en motiveren om op te staan, mijn taken te doen. En in tegenprestatie mezelf te belonen met dingen die ik leuk vind zoals het bingewatchen van Netflix of een uitgebreid bad.

Tot slot blijft het belangrijk om te praten. Of het met een psycholoog of vertrouwenspersoon is. Praten helpt de wonden te helen. Het is een advies dat ik zelf meer zou moeten opvolgen. Graag zou ik nog kort willen verwijzen naar een andere site. Hieruit putte ik informatie bij het schrijven van mijn blog. Als je dus meer informatie wilt over trauma en trauma verwerking, vindt je die hier.

Een gedachte over “De gevolgen van trauma

  1. Pingback: Flashbacks – Overleefd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s