Wat als er iemand uit je omgeving slachtoffer werd?

De afgelopen weken schreef ik mijn angsten, verhaal en gevoelens uit. Met het doel een hart onder de riem te steken voor mede slachtoffers. Om hen te laten weten dat ze niet alleen zijn in hun verwerkingsproces. Om een luisterend oor en veilige thuishaven te bieden. Maar vandaag pak ik het eens anders aan. Vandaag wil ik graag een steun bieden aan de naaste omgeving van mij, en andere slachtoffers. En hoe ik denk dat zij als naaste omgeving het best steun kunnen bieden.

Huiswerk

Voor ik in mijn blog van deze week duik moet ik natuurlijk het kort hebben over het huiswerk van vorige week: laad je batterijen op. Ik hoop dat jij, jij en jij, elk van mijn trouwe lezers mijn huiswerk of advies heeft opgevolgd. Ik heb het alleszins gedaan.

Afgelopen week deed ik iets meer wat ik leuk vond, en iets minder wat verwacht werd van anderen. Door in te zetten op mijn eigen geluk en weliswaar meer te genieten van de kleine gelukjes werd ik gelukkiger. Mijn moed switchte en werd iets positiever, en nu, op het einde van de week voel ik dat mijn batterijen weer voor even opgeladen zijn.

Natuurlijk hoor ik graag van jullie terug dus mail, laat een reactie achter of stuur een postduif op. Op eender welke manier, ik hoor graag hoe jullie je huiswerk gemaakt hebben. Tot slot sloot ik mijn blog af met de vermelding dat ik leuk nieuws zou brengen. Wel je zal nog even moeten wachten. Op het einde van onze wekelijkse blog zal ik je het vertellen. Maar we duiken eerst dieper in op het onderwerp van de dag.

Wat als iemand slachtoffer werd?

In mijn situatie wist niemand maar dan ook niemand van het misbruik en partnergeweld dat al jaren achter gesloten deuren afspeelde. De kans dat je als omgeving echt weet wat er aan de hand is denk ik klein. Toch zeker in een beginfase waar bijvoorbeeld blauwe plekken nog verborgen kunnen worden door kledij. Of in situaties waar, zoals mijzelf, het slachtoffer geïsoleerd word.

Of je nu op de hoogte bent of niet, op een bepaald moment gaat het slachtoffer aan jouw deur staan. Letterlijk of niet, hiermee bedoel ik dat ze hun verhaal gaan doen en dat jij gaat moeten luisteren. In eerste instantie is het belangrijk dat je ze hun verhaal laat doen, actief luistert maar ook tijd en ruimte geeft. Vraag hen hoe het gaat, of je iets kan doen, of ze iets nodig hebben. En vooral geef hen het gevoel dat het oké is, dat ze niets fout gedaan hebben en dat jullie er samen door komen.

Zoals ik eerder zei wist mijn omgeving van niets. plots stond ik daar dan thuis, over mijn toeren. Ondanks dat mijn mama niet meteen het hele verhaal begreep, wist ze wel dat het om een ernstige situatie ging. Daarom denk ik dat het ook belangrijk is om de persoon in kwestie te kalmeren, te sussen. Iets waardoor ze uit die eerste shock komen.

Voor mij hielp het toen ook dat mijn familie die op dat moment thuis waren, enkele “praktische” zaken overnamen. Van het bellen van mijn beste vriendin zodat ik niet alleen was tot het blokkeren van mijn ex-partner en ex schoonfamilie. Het is dan ook een raad die ik zou meegeven.

Steun bieden

Uiteindelijk kom je op een punt dat je samen die eerste situatie overleefd. Dat kan uren, dagen, weken of maanden duren. Hoelang het ook duurt, geef die persoon de tijd. Bombardeer ons niet met zen allen met vragen als “hoe kon dat gebeuren?”, “Je had het mij altijd kunnen zeggen.” Of wat dan ook. Het slachtoffer zal op zijn of haar tempo zijn of haar verhaal doen tegen wie die dat wilt.

Het is belangrijk om vanaf het beginpunt tot na het verwerkingsproces steun te bieden. Voor mij helpen op slechte dagen bijvoorbeeld knuffels of pep talks. Daarnaast ook een berichtje of boodschap met “Hey ik ben trots op je.” Voor iemand anders kunnen dat andere dingen zijn. Maar de kernboodschap blijft: biedt steun op de manier dat zij of hij het nodig heeft.

Denk aan jezelf

Hiermee wil ik allesbehalve zeggen dat je egoïstisch moet zijn. Hiermee wil ik zeggen dat het voor een directe omgeving zoals een ouder, zus, vriend,… Zeer overweldigend kan zijn om plots te horen dat een dierbare slachtoffer is geworden van partnergeweld, misbruik, aanranding,…

Daarom is het belangrijk dat je zelf ook ventileert tegen een vertrouwenspersoon. Het zal uiteindelijk voor zowel jezelf als de andere partij een positief effect hebben.

Iets dat minder bij het onderwerp hoort maar wel een belangrijke is dat als je merkt dat er vragen zijn zoals “Hoe gaat het met x.” en gelijkaardige onderwerpen, dat je die persoon dan verteld om het aan het slachtoffer zelf te vragen. Je kan op de vraag antwoorden, maar als slachtoffer kan ik beamen dat we geen fragiele wezens zijn die niet meer in staat te zijn om vragen te beantwoorden.

Durf om ons vragen te stellen, durf ons aan te spreken. Ik hoor vaak van mijn mama dat er personen haar vragen hoe het mij gaat of dat het knap is wat ik al bereikt hebt. En dat is mega fijn, maar wat nog fijner zou zijn als ze het mij rechtstreeks zouden zeggen of vragen.

8 Tips

Ik heb op een korte tijd enorm veel tips of advies op jullie afgevuurd. Daarom hieronder een klein overzichtje met tips. Maar haak nog niet af! Zoals beloofd gaat mijn laatste deel van vandaag over spannend nieuws.

  • Doe normaal: Hiermee bedoelen we dat we willen dat je ons behandeld als een normaal persoon.
  • Aangifte doen: Indien het slachtoffer dit wilt kan je hem of haar hierin begeleiden. Maar al dan niet aangifte doen is een keuze die het slachtoffer zelf moet maken.
  • Naar de dokter: Indien het slachtoffer er voor klaar is kan je samen naar de dokter gaan voor het de opsporing van eventuele soa’s of de behandeling van letsels.
  • Luisteren, luisteren en luisteren. Luister aandacht naar het verhaal en wat hij of zij nodig heeft.
  • Het is niet zijn of haar schuld: Maak duidelijk dat wat er gebeurt is, niet hun fout is.
  • Er is geen juist of fout: Vaak komen er verschillende emoties naar boven. Vertel hen dat het oké is om die te voelen en dat elke reactie die ze hebben oké is.
  • Praten werkt: Ik weet heel goed dat praten één van de moeilijkste dingen is om te doen. Toch is het ook het meest helende hulpmiddel.
  • Er is geen tijdschema: Er is geen vastgestelde tijd waarop je als slachtoffer je verwerkingsproces moet afronden. Laat hen weten dat ze alle tijd die ze willen mogen nemen voor hun verwerking.

Deze tips zijn een samenvoeging van mijn eigen en professionele tips. Als slachtoffer deel ik mijn mening, mijn verhaal en advies. Moest je meer informatie willen over het onderwerp van vandaag dan vindt je dat hier.

Spannend nieuws

Als eerste wil ik jullie, mijn lezers bedanken. Zonder jullie had ik niet de moed gehad om elke week mijn ziel bloot te leggen. Dus bedankt! Het is ook dankzij jullie dat ik enkele weken terug wel een heel bijzondere vraag kreeg. Indien je mijn sociale media kanalen gevolgd hebt dan weet je vast wel waarover het gaat. Zo niet dan vertel ik het nogmaals!

Afgelopen week deed ik mijn verhaal nogmaals en deze keer deed ik dat in de online krant van Het laatste Nieuws. Het artikel kan je gratis lezen via deze link.

Dat was het voor vandaag, ik zie jullie volgende week woensdag weer terug! Toedels!

Een gedachte over “Wat als er iemand uit je omgeving slachtoffer werd?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s