Een open brief aan mijn ex-partner

Het is bijna een jaar geleden dat ik bij mijn ex-partner weg ging. Vandaag is het nog exact 21 dagen voor ik mijn eerste mijlpaal kan vieren. Mijn eerste jaar zonder hem. En misschien denk je nu: “Ja maar Liese ben je dan niet wat vroeg.” Klopt, maar vanmorgen, op deze regenachtige zaterdagmorgen en bovendien zijn verjaardag, besloot ik al mijn frustraties er af te schrijven en een open brief aan hem te schrijven. Want het is eindelijk tijd dat ik de hoofdrol in mijn eigen leven weer overneem.

Open brief

Hallo, ja jij, mijn ex-partner.

Of je deze brief nu leest of niet, ik schrijf hem toch. Ik schrijf deze brief om mijn gevoelens te uiten. Mijn angsten, emoties en overwinningen. Ik schrijf ze omdat ik eindelijk erachter ben hoe ik uit deze onzichtbare kooi raak die het afgelopen jaar mij gevangen hield.

De afgelopen maanden waren een rollercoaster aan emoties. Er waren goede dagen en slechte dagen. Tot op de dag van vandaag heb ik gehoopt, gesmeekt zelfs voor een excuus. Een erkenning van je daden. Maar vandaag begraaf ik ook dat verlangen. Ik vergeef je. Niet voor jou, allesbehalve. Maar voor mij. Je hebt de afgelopen jaren mijn leven als gijzelaar gehouden. Zelfs nu we al zo lang vreemden zijn houd je mij gegijzeld. Vandaag stopt het. Vandaag is de dag dat ik begin aan mijn vergevingsproces. Meer nog ik zal je vertellen waarvoor ik je vergeef.

Ik vergeef je voor de afgelopen jaren aan mishandeling, verkrachting en geweld. Ik vergeef je voor al die dagen dat je mijn menselijkheid afnam en me niet liet slapen, douchen, of naar huis gaan. Ik vergeef je voor al die keren dat je, ongewenst, mijn lichaam binnendrong omdat jij het wou. Ik vergeef je voor al die keren dat ik mijzelf in slaap moest huilen omdat je weeral je razernij en tirannie had afgereageerd.

Ik vergeef je voor al die keren dat je mij pijn deed. Voor al die keren dat je met je woorden mij zo diep kwetste dat ik aan mijzelf begon te twijfelen. Mezelf sneed of uithongerde. Allemaal om aan jouw ideaal te voldoen.

Ik vergeef je voor al die keren dat je mij zei dat ik niet goed genoeg was, dat alles wat ik te verduren kreeg mijn eigen schuld was. Of dat ik enkel goed genoeg was “om mijn benen open te doen”.

Ik vergeef je voor al die regenachtige dagen waarop ik gruwelijke dingen heb moeten doorstaan. Enkel maar om jouw te tonen dat ik je graag zag. Grappig toch, dat diegene die iemand niet graag zag, jij was.

Ik vergeef je voor het afnemen van mijn jeugd. Voor het afnemen van al die cruciale momenten die ik heb moeten missen met mijn familie en vrienden. Van feestjes tot vakanties. Meer nog ik vergeef je voor het ontnemen van liefde. Tot slot vergeef ik je voor het nemen van mijn levenslicht. Of nee toch niet. Want misschien had je wel gehoopt om mijn vlam te doen doven. Het is je toch niet gelukt. De waakvlam die je achterliet groeit elke dag om ooit weer een sterkte warme vlam te zijn.

Elke dag groei ik, leer ik, help ik. Elke dag deel ik mijn verhaal en help ik anderen om weg te gaan bij monsters zoals jij. Elke dag werk ik aan mijn toekomst, mijn dromen en mijn leven. Dus vandaag neem ik het terug. Vandaag neem ik mijn leven terug want ik ben niet langer van jou.

Meer nog, vandaag deel ik mijn overwinningen. Het afgelopen jaar was een kut jaar. Het bracht mij veel pijn en onzekerheid. Maar daarnaast bracht het me ook veel goeds. En dat kwam niet van jou, maar van mijzelf, mijn vrienden en familie.

Het afgelopen jaar lanceerde ik mijn blog, behaalde ik mijn rijbewijs en vond ik opnieuw liefde. Het afgelopen jaar slaagde ik voor mijn stage, haalde ik zelf een studenten job binnen en leerde ik nieuwe vrienden kennen. Het afgelopen jaar veranderde mijn focus van overleven naar leven. Het afgelopen jaar leerde ik leven. Ik leerde om te genieten van tijd met familie en vrienden. Ik leerde om te genieten van eten. En het belangrijkste van al, ik leerde om mijzelf weer graag te zien.

Niet alles was rozengeur en maneschijn. Maar ik raak er wel. Dus tot slot vergeef ik je voor het vermorzelen van het kind in mij. Voor het stelen van haar dromen, voor het stelen van haar hoop en liefde. Ik vergeef het je, niet omdat je het verdient. Nee ik vergeef het je omdat ondanks alles omdat ik het verdien. Ik verdien mijn leven terug. Ik verdien geluk en liefde. En vanaf vandaag zal er geen enkele dag meer zijn dat je ze mij ontneemt.

Vaarwel, en hopelijk tot nooit meer.

6 gedachtes over “Een open brief aan mijn ex-partner

  1. Kathleen Van Grieken

    Het Liese, fantastisch om te lezen dat je de stappen neemt om niet je verleden te zijn maar kiest voor je toekomst en je geluk. Je bent een sterke, intelligente , creatieve jonge vrouw. Dat heb ik tijdens je stage sterk kunnen merken. Prachtig hoe je je verhaal durft te delen en zo ook andere laat zien hoe je uitgroeit tot een mooie zwaan die haar vleugels aan het uitspreiden is. En je weet, ik ben er als je me nodig hebt. Veel liefs. Kathleen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s