De eerste keer

Voor alles is er een eerste keer. Het begint met het moment dat we geboren worden en stopt als we ooit deze aardbol verlaten. Elke dag leren we bij en doen we het moment van een eerste keer wederom opnieuw. Zo bestaat er ook eerste keer voor het hebben van een vrijpartij nadat je partnergeweld, seksueel misbruik,… kortom de hele boek, meemaakte. Aangezien ik week in week uit de taboes doorprik, doorprik ik vandaag het taboe seks.

De allereerste keer

Vandaag geef ik wederom mijn ziel bloot aan jullie. Daarbij ga ik wederom een stukje verder. In het algemeen is seks een taboe in onze samenleving. Laat staan seks hebben nadat je iets gruwelijk als verkrachting meemaakte. Voor we dieper in duiken op het onderwerp van vandaag neem ik jullie graag mee terug de tijd in.

Mijn allereerste keer was met mijn ex-partner. Die ervaring was allesbehalve fijn. Ze was pijnlijk, koud en vooral beschamend. Er was niet zoiets als knuffelen of naspel. Het was seks, niet meer en niets minder. Bovendien zette die eerste vrijpartij de toon van onze gewelddadige relatie.

In de afgelopen zes jaar was er zo goed als geen ruimte voor mijn genot. Seks was zijn genot, zijn manier om stoom af te blazen. En ik? Ik had het recht niet om er van te genieten. Meer nog, het werd een middel om mij te straffen, vernederen of pijn te doen. Wat regelrecht inging tegen mijn idee van seks met een partner.

Meer nog, door de jarenlange verkrachtingen leerde ik om mijn brein uit te schakelen als overlevingsmechanisme. Het werd mijn manier om te overleven, mijn wapen. Seks werd daardoor gebruikt als strategie of middel om te krijgen wat ik wou. Het voelde vaak alsof ik mijzelf “verkocht” aan hem om zo mijn basisbehoefte te kunnen vervullen. Van een nachtrust tot naar huis gaan. Je kan je dan ook inbeelden dat mijn invulling of houding tegenover seks op het einde van mijn relatie zeer negatief was.

De eerste keer, take 2

Achteraf gezien was mijn eerste keer seks als overlever, te vroeg. Het trauma was te vers, de andere partij verkeerd. Waarom ik toen dan wel die stap gezet heb? Goede vraag. Ik denk dat het de hoge nood was voor een beetje affectie, vergeten van pijn en een goede trouwe vriend alcohol.

De maanden die volgde verschoof mijn perceptie over seks, maar niet persé in de goede manier. Om eerlijk te zijn werd het een manier om te ontsnappen aan de gruwelen. Ik liet mijzelf leiden door genot en natuurlijke instincten. Waardoor ik één belangrijk aspect van seks over het hoofd zag. Namelijk affectie en genegenheid.

Sorry dan ook aan mijn verschillende bedpartners, en aan mezelf. Door seks opnieuw als een ander soort overlevingsmechanisme te gebruiken, maakte ik onbewust gebruik van hen en mezelf. Natuurlijk gebeurde alles met wederzijdse toestemming. Maar achteraf was ik er zelf niet klaar voor.

De grote olifant die toen in de kamer zat schoof ik telkens aan de kant. In de hoop dat als ik haar lang genoeg zou negeren, ze weer weg zou gaan. Maar zoals je al kan raden ging ze niet weg. Ze kwam telkens dichter en dichter. Tot ze hijgend in mijn nek stond en ik niet anders kon dan mijn trauma te verwerken.

De eerste keer, take 3

Het heeft mij maanden en een aantal bedpartners gekost voor ik doorhad dat ik iets anders zocht. Ik zocht het belangrijkste deel van seks, de genegenheid, de passie, de vonken. Ik zocht een veilig haven die mij meer kon bieden dan stomende seks. Ik zocht een veilig haven die ook bleef na de seks, die op zondagmorgen mee aan tafel zou schuiven voor ontbijt of iemand die mijn rots in de branding zou worden.

En dat besef, dat kwam pas als ik mijn partner tegenkwam. Maar dat verhaal is voor een andere keer. Om terug naar het onderwerp van de dag te gaan duik ik in mijn huidige seksleven.

Onlangs werd het mij duidelijk dat die eerste keer seks verkeerd was. Ik was er fysiek en emotioneel gezien niet klaar voor. En ook nu ben ik er soms niet klaar voor. Maar dat is oké, meer dan oké. Als je ooit seks of opnieuw seks wil hebben is het belangrijk dat je klaar bent. Dat jij het wilt, met elke cel in je lichaam.

Het is ook belangrijk om de juiste (bed) partner te kiezen. En daarmee bedoel ik iemand die respect heeft voor jou en jouw lichaam. Iemand waarvoor wederzijds genot en vertrouwen hoog op de agenda staat. Iemand die zijn eigen wensen aan de kant kan zetten voor de jouwe. Iemand waar je je goed bij voelt.

Soms vragen er mensen wel “Liese hoe is dat voor jou of hoe is het met je partner” en in die context van seks, zeg ik fantastisch. Want ik heb een partner die tijd neemt voor voor en naspel, inclusief kusjes en knuffels. Ik heb een partner die, wat al gebeurt is, stopt in het heetst van de strijd als ik een flashback krijg of me niet goed voel. En het belangrijkste van al, ik heb een partner die rekening met mij houd. En dat lieve lezers is waar je naar opzoek moet gaan.

Zoek iemand die je niet laat denken aan de gruwelen. Zoek iemand die jou een goed gevoel geeft, binnen en buiten de slaapkamer. En dan, als je dat gevonden hebt, dan beloof ik je dat seks zal worden zoals we allemaal hopen: liefdevol, vol passie en vooral respectvol.

Een gedachte over “De eerste keer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s