Schaamte

Schaamte, het is een onaangename emotie. Een onaangenaam gevoel. Het geeft je de kriebels, doet je haar recht op staan. Sterker het nog, het kan je doen walgen van een ander of jezelf. En die laatste, die herken ik maar al te goed. In het rijtje van gevolgen van seksueel misbruik past schaamte “perfect”. Maar ik vertel je vandaag waarom dat niet hoeft.

Schaamte of walging?

Als slachtoffer van seksueel misbruik of andere vormen van grensoverschrijdend gedrag klinkt het woord schaamte of walging vast en zeker bekend in de oren. Als slachtoffer ervaarde én ervaar ik het gevoel zo sterk. Het leefde in mij, verscheurde me. In die mate dat ik niet meer in staat was mijzelf in de spiegel te kijken zonder te walgen.

Lang, heel lang, zelfs vandaag schaam ik mij. Ik schaam me voor de gruwelijke dingen die ik zelf heb gedaan om te overleven. Ik schaam me voor al die keren dat ik me heb “laten” verkrachten in ruil voor mijn leven.

Als ik mijn ogen sluit riek ik ook de geur van zijn opwinding, voel ik mijn maag omdraaien en hoor ik zijn adem in mijn achterhoofd. Keer op keer spelen de scenario’s van ruwe handen of vingers in mijn intieme delen of pijnlijke plekken op mijn huid, van het knijpen, slagen of bijten, af als een film in mijn hoofd.

Al die scenario’s en flashbacks doen me walgen van mijzelf. Of beter gezegd deden me walgen van mijzelf. Het zijn niet enkel bewijzen van de ontelbare verkrachtingen maar ook bewijs van de ontelbare keren dat ik te moe of te gebroken was om zijn ongewenste intimiteiten tegen te houden.

Maar er schuilt meer achter dan de flashbacks of herinneringen. Achter al die gruwelijke dingen schuilt er een schaamte omdat ik mijzelf niet heb kunnen beschermen. Ik schaam me omdat ik al die dingen heb laten gebeuren. Omdat ik niet sterk genoeg was, of althans dacht dat ik niet sterk genoeg was. Ik schaam me omdat die oerkracht, die oerrvouw in mij, die boos is dat ze niet gevochten heeft voor zichzelf. Of toch weer wel?

Je hoeft je niet te schamen

Zoals daarnet gezegd heb ik mij lang geschaamd om bovengenoemde redenen. Zelfs vandaag de dag schaam ik me wel eens. Maar eigenlijk hoef ik me niet te schamen. Meer nog, niemand hoeft zich te schamen.

Het hangt af van hoe je het bekijkt. Ik kan naar mijn gruwelen zien en mij schamen voor de handelingen die ik gesteld heb om mij in leven te houden. Maar ik kan er ook naar kijken en beseffen dat wat ik gedaan had, nodig was om mijzelf in leven te houden.

Als je het bekijkt als een manier van overleving, dan word het een ander verhaal. Of voor mij toch. Het is ook iets dat ik wil meegeven aan jullie. Ik weet als geen ander hoe hard je je jezelf kan haten of walgen van jezelf omwille van de dingen die met je gebeurt zijn.

Ik weet als geen ander hoe het voel om die constante pijn, vernedering en walging te voelen. Of het gevoel dat je “vies” bent. Geloof mij, ik heb ook lang gehoopt dat de schaamte, vernedering en walging zou wegspoelen bij al die extra douchebeurten. Maar op het einde van de rit reinigen ze allesbehalve je ziel.

Dus in plaats van dat wij ons schamen moeten zij, de verkrachters, de aanranders, de daders, zich schamen. Wij hebben alles gedaan om te overleven. We hebben gevochten en alles opgegeven om onszelf een kans op een veilige toekomst te geven.

Dus nu we eindelijk die vrijheid terug hebben moeten we onszelf toch niet laten boeten of haten omwille van het feit dat we onszelf in leven hebben gehouden? We moeten trots zijn op onze sterkte, onze kracht. We schamen ons toch ook niet als we andere zaken doen om te overleven zoals eten, slapen,… Dus waarom zouden we ons moeten schamen voor de handelingen die we hebben gesteld die hetzelfde doel bereiken?

Daarom zou ik willen afsluiten met de boodschap: je hoeft je niet te schamen. Het is oké om je zo te voelen. Maar weet dat wat je deed gemaakt heeft dat je vandaag je leven kan leiden. En dat je op het feit dat je jezelf gered hebt, apentrots mag zijn.

2 gedachtes over “Schaamte

  1. “Dus in plaats van dat wij ons schamen moeten zij, de verkrachters, de aanranders, de daders, zich schamen. ” – dat. Precies dat!
    Jij hebt niets verkeerd gedaan, jij hebt overleefd. En als je al die dingen niet had gedaan, dan had je hier vandaag misschien niet gestaan. Dankjewel dat je dit deelt met ons ❤ En dat je zo sterk was om al die martelingen zo lang te ondergaan totdat je eraan kon ontsnappen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s