Flashbacks

Je kent het gevoel wel dat je wakker wordt van een nachtmerrie, je trilt helemaal en je hartslag lijkt wel de lucht in te schieten. Uiteindelijk besef je dat het maar een droom was en slaap je verder. Maar wat als die dromen werkelijkheid blijken te zijn in plaats van fictie? En wat als het voelt alsof je dagdagelijks de hoofdrol speelt in één of ander horror verhaal? Wel, vandaag neem ik je mee in mijn horrorverhalen. Of beter gekend als flashbacks.

Flashbacks ten gevolgen van trauma

In een eerder artikel schreef ik al eens over de gevolgen van trauma. In mijn geval trauma na seksueel/partnergeweld. Vandaag ga ik dieper in op een nog niet genoemd gevolg: flashbacks. Maar voor ik meer vertel over mijn ervaring met het onderwerp bespreken we kort wat flashbacks zijn.

“Een flashback is een psychologisch verschijnsel waarbij eerdere belevenissen uit het langetermijngeheugen terugkomen in de menselijke geest. Meestal ontstaat een flashback als iemand een ervaring heeft die een andere ervaring in het onbewuste oproept”

Met andere woorden is een flashback een soort van herinnering. In de positieve zin kan bijvoorbeeld de geur van versgebakken koekjes je doen denken aan de zondagnamiddagen bij oma en opa. Of doet een bepaalde film je terugdenken aan die leuke date.

Spijtig genoeg bestaan er ook flashback in de negatieve zin. Ze variëren van plekken die je bijvoorbeeld aan een ongeval doen denken. Het is daarnaast ook een “gevolg” van trauma. Of althans voor mij is het toch een gevolg.

Dagdagelijkse flashbacks

Voor mij zijn naast nachtmerries, flashbacks de angstaanjagendste gevolgen van mijn trauma. Het ene geeft me gevoel alsof ik tijdens mijn slaap de hoofdrol speel in een horrorfilm. En de andere doet hetzelfde maar dan overdag terwijl ik klaarwakker ben.

Omdat de verkrachtingen en mishandelingen in mijn eigen huis plaatsvonden is het haast onmogelijk om niet op dagdagelijkse basis geconfronteerd te worden. Het begint als ik opsta in mijn kamer tot het tanden poetsen in de badkamer savond’s.

Elke ruimte in mijn directe omgeving, van thuis tot het werk tot de schoolcampus doen mij denken aan de gruwelen die er ooit gebeurt zijn. Mijn flashbacks worden getriggerd door geuren, smaken, dingen die ik doe, dingen die ik zie,… Of beter gezegd mijn hele leven en alles wat daarmee te maken heeft zorgt voor flashbacks.

Het is allesbehalve fijn om in een constante waas te leven. Met schrik voor herinneringen die ervoor zorgen dat ik in paniek raak, verstijf of die mijn leven onderbreken. Het is zwaar en vermoeiend. Daarnaast valt het voor een ander niet op maar lijkt het voor mijzelf wel eeuwen te duren.

“Oplossing”

Als ik een oplossing had om de flashbacks minder zwaar te maken dan zou ik ze met alle liefde van de wereld met jullie delen. Spijtig genoeg is het een onderdeel van mijn verwerkingsproces. Het heeft tijd, therapie en geduld nodig om ooit te kunnen stoppen.

Wat ik tot die tijd doe? Ze accepteren er ermee leren leven. Zoals zoveel is het een obstakel dat ik moet overwinnen. Daarnaast probeer ik ze te beschouwen als iets goed. Iets waardoor ik in het reine kom met het verleden en de gruwelen een plaats kan geven.

Is of zal dat altijd makkelijk zijn? Absoluut niet. Maar ik doe mijn best, ik vecht, en geef niet gewonnen. En hey, moest jij wel de ultieme oplossing hebben, dan mag je me die altijd laten weten!

Toedels!

3 gedachtes over “Flashbacks

  1. Ik heb helaas ook geen pasklare oplossing voor je, al vermoed ik dat je op het juiste spoor zit met verwerken. De tijd heelt gelukkig ook veel wonden, hopelijk vervagen de scherpe randjes net zo lang totdat er niets overblijft als flashback of nachtmerrie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s