De impact van partnergeweld op kinderen

Partnergeweld heeft enorm veel gevolgen. Voor zowel het slachtoffer als mogelijke kinderen, andere gezinsleden,…Helemaal in het begin van blog haalde ik kort aan hoe, volgens mij, het partnergeweld tussen mijn ouders heeft bij gedragen tot het partnergeweld waar ik zelf slachtoffer van werd. Vandaag duik ik dieper in op dat onderwerp.

Huiselijk geweld

Elke vorm van afstandelijkheid/geweld valt onder huiselijk geweld. Denk hierbij aan partnergeweld tussen bijvoorbeeld ouders waar kinderen aan blootgesteld worden. Soms kan je als ouder denken dat je kind niets doorheeft van het geweld dat zich achter gesloten deuren plaats vind, maar niets is minder waar.

Ze zien of horen bijvoorbeeld een ruzie of geweld. Daarnaast kunnen ze ook verwondingen opmerken, verandering in gedrag, plotse verhuis om te vluchten van één van de ouders,…

Zelf kan ik me enkele levendige situaties herinneren. Van het geroep en getier als we in bed lagen bijvoorbeeld. Of de neerbuigende opmerkingen. In mijn gezin was er sprake van partnergeweld in de richting man – vrouw.

Ruzies waren geen onbekend taffereel, allesbehalve. We wisten wanneer we ons gedeisd moesten houden en wanneer niet. Later na de scheiding was er ook sprake van huiselijk geweld tussen mij vader en stiefmoeder.

De ontelbare keren dat er naar elkaar geroepen werd, met voorwerpen gegooid werd, spullen genomen. En niet te vergeten de ontelbare dreigementen. Waar wij, als kinderen, middenin zaten. Zelf besefte ik als kind van 8-10 jaar dat het geen gezonde situatie was. Meer nog ik wou koste wat kost nog een scheiding vermijden.

Zo weet ik dat er geregeld ruzies waren waarin mijn stiefmoeder haar koffers moest nemen en we beide samen huilde omdat ze weg moest gaan. Om dan een poos later te horen dat ze toch mocht blijven. Ik kan je benadrukken dat dat een enorme impact heeft op een jong kind.

Dus na een tijdje ontwikkelde ik het gevoel dat ik die bovengenoemde situatie zou moeten vermijden. Waardoor ik in ruzies tussen kwam, mijn stem verhief of probeerde om te bemiddelen tussen ouder en stiefouder. Op een veel te jonge leeftijd moest ik de rol als ouder op mij nemen omdat zij er niet tot in staat waren.

Daarnaast blijft het ook een feit dat partnergeweld of huiselijke geweld vaak gepaard gaat met kindermishandeling. Waar ook sprake van was in mijn gezin. Van emotionele verwaarlozing tot straffen als ” in de hoek gaan zitten met een boek boven je hoofd”. En meer.

Gevolgen voor een kind

Huiselijk geweld heeft een directe impact op een kind. Het tast de waarden en normen aan. Want je groeit op als kind in zo een gewelddadige situatie en neemt dan aan dat dit zo hoort te zijn. Waardoor je in je later leven extra vatbaar bent om dit soort gedrag door de vingers te zien.

Gevolgen voor een kind kunnen zijn:

 • Emoties als angst, verdriet, boosheid en machteloosheid.
 • Zelf gewond raken in een poging een ouder te beschermen.
 • Fundamentele twijfels en verwarring over de betekenis van liefde, intimiteit en geweld.
 • Een leven in constante angst/paniek dat er partnergeweld zal plaatsvinden.

Ongeveer 40% van de kinderen die blootgesteld worden aan partner of huiselijk geweld ontwikkelen ptss. Daarnaast heeft het een enorme impact in de manier waarop ze als volwassen conflictsituaties zullen aanpakken. Of hoe ze zich zullen gedragen in een amoureuze relatie. Tot slot vergroot het de kans dat ze op een crimineel pad belanden.

“Oplossingen”

Gelukkig zijn er ook “oplossingen” die de impact op het kind verkleinen. Het belangrijkste is het stoppen van het (ex) partnergeweld. Daarnaast moet je als ouder overeenkomen voor je kind, interventies of begeleiding kan hierbij helpen.

Als ik naar mijn eigen verhaal kijk dan kan ik bijna met 100% zekerheid zeggen dat het partnergeweld in de relatie tussen mijn ouders ertoe geleid heeft dat ik slachtoffer van mijn ex-partner werd. Niet enkel werd ik blootgesteld aan het geweld, waardoor mijn perceptie veranderde. Maar ontwikkelde ik ook enkele overlevingsmechanisme om te overleven.

Denk maar aan het bemiddelen, altijd alles zelfstandig willen doen, de ouder rol op je nemen,… En zo blijft de lijst van gevolgen maar doorgaan. Het bepalen van wat de oorzaak is van mijn partnergeweld helpt ergens om mijn verwerking een plekje te geven.

Ik kies er daarmee een correcte zondenbok uit waarop ik alles kan afschuiven. Maar daarnaast bepaalt het niet alles. Want als ik kijk naar mijn gezin en de omstandigheden waarin we zijn opgegroeid zijn bijvoorbeeld mijn broer en ik er compleet anders mee omgegaan.

Dus ik denk dat de gevolgen en de impact op latere leeftijd nooit te voorspellen zijn. Juist omdat elke persoon een ander individu is dat op een andere manier reageert. Tot slot zou ik graag diegene die meer informatie willen over dit onderwerp willen doorverwijzen naar deze link.

Oh ja, om toch de week goed af te sluiten ( of te beginnen). Ik ben officieel afgestudeerd en mijn eerste werkweek zit er al weer op. Dat nieuwe hoofdstuk is met een knal begonnen met weer spannend nieuws, maar daar binnenkort meer over!

3 gedachtes over “De impact van partnergeweld op kinderen

 1. Goed dat je weet waar het bij jou door kwam, Liese. Een verklaring hebben kan veel… nou ja, verklaren. Inzicht geven. Kennis bieden. Nog beter is dat je achter het geweld naar jou toe een punt hebt weten te zetten 😊
  Ik ben heel benieuwd naar je spannende nieuws!

  Like

 2. Sarah

  Lieve Liese,

  Ik ben erg trots dat je de straffe madam bent geworden die je nu bent.

  Terwijl heb je weer gezorgd voor een pakkende getuigenis over het zien van partnergeweld en het zelf overkomen van partnergeweld.

  Liese ik ben erg fier op jou dat je de stappen hebt gezegd die sommige uit angst niet durven zetten om uit een gewelddadige relatie te stappen.

  Door dat je deze moedige beslissing hebt genomen om een blog te starten over leven en overleven geeft je andere wellicht de kracht om jouw voorbeeld te volgen, tenminste ik hoop dat iedereen kan zien dat het nooit te laat is om het geweld achter je te laten en terug te kiezen voor jouw eigen leven en dat Liese heb jij echt heel goed ingezien en ook daadwerkelijk een punt gezet achter dit alles. Proficiat!!!!!

  Je trotse meter

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s