Boetedoening

Boetedoening heeft in elke context van het woord een negatieve geladenheid. Het verhuld boete als iets moois, als iets nobel. Als iets dat claimt dat als je aan boetedoening doet, je zonden weggespoeld zullen worden. Dat je erna met een schone lei begint. Maar ik kan je zeggen, dat in de context waar ik het over heb, de zonden allesbehalve weggespoeld werden.

Straf

Boetedoening stond centraal als reden waarom ik het verdiende om mishandeld te worden. De verkrachtingen, boetedoening. Dat hij koos wat ik at en deed, boetedoening. Net zoals de slagen op mijn billen tot zijn handen er rood gloeiend in stonden, boetedoening waren.

Als je er over nadenkt is het absurd. Elke vorm van mishandeling en misbruik werd goedgepraat omdat als ik het deed, of beter liet gebeuren, ik daarbij mijn spijt getuigde tegenover hem. Alsof ik een duivel in schaapskleren was. Alsof ik het monster was en hij het slachtoffer.

Gek dat de realiteit het compleet tegenovergestelde weerspiegelde. Want als er iemand een duivel in schaapskleren was, dan was hij dat wel. Alsof hij de almachtige “God” was die het voor het zeggen had. Zo gedroeg hij zich. Alsof hij alle macht en wijsheid bezat.

Meer nog hij gaf me het gevoel dat als ik boete deed, mijn zogezegde zonden zouden wegspoelen. Dat het geweld dan zou ophouden. ” Nog één keertje”, ” Nog één verzetje”, en dan zou het ophouden. Dan zou hij stoppen met de verkrachtingen en de mishandelingen. Maar elke keer werd het een keer meer.

Elke keer vond hij wel een nieuwe reden waarom ik nog niet genoeg geboet had voor mijn zonden. Tot ik de cirkel verbrak en bij hem wegging.

Verwerking

De laatste weken merk ik dat het onderwerp ” x”, als in mijn ex-partner me zwaarder ligt dan enkele maanden terug. Alsof er een pleister van een wonde is getrokken en het bloed weer begint te stromen. Soms voelt het alsof ik in een soort waas leef. Alsof ik mijn leven leef zoals mijn werk en dan thuiskom en in een zwart gat beland.

Alsof ik dag in dag uit de gebeurtenissen naar de achtergrond schuif om dan thuis te komen en geconfronteerd te worden met de “crime scene”. Zo komen er vaak gevoelens van woede naar boven. Waar ik niets liever zou doen om te roepen of met spullen te gooien. Woede die voortvloeit uit een diepere pijn, een dieper trauma.

En de boetedoening speelt er een rol in. Soms voelt het wel alsof al die momenten als een film in mijn hoofd afspelen. Alsof ik opzoek ga naar een verklaring, een reden waarom. Al weet ik dat ik die nooit zal krijgen. Of dat de reden simpel is dat ik mijn leven gedeeld heb met een krankzinnige psychopaat. En dat ik daarbij cru gezegd de verkeerde persoon op een verkeerd tijdstip was.

Het zijn zaken die me bezig houden, uitputten, slapeloze nachten bezorgen. Maar ik denk niet dat het noodzakelijk iets negatief hoeft te zijn. Ik bekijk het eerder als een volgende fase in mijn verwerkingsproces. Een stapje dichter bij volledig van hem vrij te zijn.

Groot nieuws

De afgelopen weken heb ik jullie warm gemaakt voor groot nieuws. Althans, naar mijn gevoel groot nieuws. En ergens hangt het een beetje samen met de blog van vandaag. En dan vooral het deel dat ik aan een nieuw deel van mijn verwerkingsproces ben begonnen.

Een compleet transparant deel. Met trots kan ik dan ook meedelen dat vanaf vanavond 17 uur de eerste uitzending van het programma Docu Plus zal plaatsvinden. Met je kan het al raden, je favoriete blogster als gast.

Ter eren van wat hoor ik je al denken. Wel niets minder als mijn blog/ ervaring met partnergeweld. Omdat ik geloof of vooral hoop dat door het delen van mijn verhaal en eerlijk te zijn over de ups en de downs, ik een ander kan helpen. Met dat gezegd te hebben sluit ik graag de week af met een laatste mededeling.

Voorlopig zal ik mijn frequentie aanpassen naar 2 keer per maand een blog. Met andere woorden om de twee weken. Ik denk dat het belangrijk is dat ik iets minder hooi op mijn vork neem ( bedankt aan jullie voor het advies), en dat ik iets meer rust neem om mijn trauma te verwerken.

Tot slot wil ik jullie bedanken voor de steun, de liefde, de mooie woorden. Bedankt om mijn klankbord te zijn. Want zonder jullie had ik niet de kansen gekregen die ik heb gekregen. Als allerlaatste slot, ik zie jou, jou en jou graag. En weet dat jij en ik, wat ons verhaal ook is, we het fantastisch doen.

Een gedachte over “Boetedoening

 1. Sarah

  Lieve Liese,

  Amai weer een getuigenis die me niet onberoerd laat. Telkens vertel je heel moedig wat je overkomen is. Nu je het nog gaat delen via de televisie met een groter publiek ben ik apentrots op jou, ik zou het niet kunnen zulke verschrikkelijke dingen met de hele wereld of toch bijna de hele wereld te delen.

  Maar ik denk wel dat het goed is voor jouw verwerkingsproces want hoe meer je over zulke dingen spreekt zei ooit iemand me hoe meer je ze een plaats geeft of toch probeert te geven en te verwerkingen. Al is het natuurlijk niet mis wat je hebt doorstaan, maar toch sta je er en ik heb steeds het gevoel dat ik een straf metekind(je) heb dat door niets en niemand klein te krijgen is!!!

  Want wat je de voorbije periode al hebt bereikt daar mag je best trots op zijn: je bent opgekomen met de verkiezingen en wel een boel stemmen gekregen, je hebt je studies met succes afgerond en daarnaast onmiddellijk daarna een werkplek gevonden op je stageplek, vervolgens start je met een blog, je stond ook al in flair en dan nog een programma waarin je getuigenis doet.

  Je doet enorm veel dingen Liese en het is inderdaad misschien tijd om wat meer rust in je leven in te bouwen, jezelf meer me-time te geven en je de kans te bieden de moeilijke momenten die nu terug wat meer naar de voorgrond komen voorgoed weg te duwen oké. Natuurlijk mag je kwaad zijn en roepen en tieren, maar zeker niet denken dat je een fout hebt gemaakt want dat is helemaal niet het geval!!!

  Beloof me Liese, blijf lief voor jezelf , gun je zelf tijd en denk niet het gaat me niet lukken om dit trauma te verwerken, want zo’n straffe madam lukt het heus wel daar ben ik van overtuigd!!!

  heel veel liefs en heel veel moed,
  Je fiere meter

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s