Een ongezonde relatie met voeding

Zoals vele vrouwen, worstel ik met mijn zelfbeeld en gewicht. Initieel is het een zaadje dat meer dan tien jaar geleden gepland werd. Meer bepaald rond het begin van mijn tienerjaren en het begin van de relatie met mijn ex-partner. En sindsdien voer ik elke dag een strijd met mijn lichaam, mijn gewicht en mijn zelfbeeld.

“Dik varkentje”

De ‘problemen’ omtrent mijn gewicht begonnen de kop op te steken in het derde middelbaar. Het was de periode dat ik mijn ex-partner leerde kennen en flirtte met ondergewicht. Maar was het gek genoeg hij die er eerst op hamerde dat ik meer moest eten.

Al was dat gegeven iets van korte duur. Snel begonnen de verkrachtingen en mishandelingen. Meer en meer kneep hij in mijn buikvet, wees hij me erop dat ik teveel at of zette hij me gewoonweg op de weegschaal.

Rond mijn achttiende, toen ik mijn wijsheidstanden liet trekken, escaleerde ook zijn fixatie op mijn gewicht. Minstens eenmaal per dag werd ik op de weegschaal gezet om mijn gewicht te monitoren. En als ik ‘teveel’ woog moest ik op dieet. Meer nog, hij noemde me zijn ‘dik varkentje’ omwille van mijn gewicht. Niet dat ik ooit overgewicht heb gehad of zelfs maar in de buurt daarvan ben geweest. Maar voor hem was ik te dik en daardoor te lelijk.

Op het einde van onze relatie hield hij dan ook sterk in de gaten wat ik at, hoeveel ik at en was ik op een veganistisch dieet overgestapt. Daarmee wil ik niet zeggen dat ik iets tegen veganisten heb, allesbehalve. Maar daarmee wil ik wel zeggen dat het niet mijn keuze was om voor deze levensstijl te kiezen.

Eten overgeven

Die hele periode was ik diep ongelukkig. Vaak had ik honger, voelde ik me slecht of had ik last van bloeddrukdalingen. Daarnaast at ik soms stiekem toch een extra koekje of overat ik als ik weer thuiskwam om de schade ‘in te halen’.

Na deze episodes stak er dan een schuldgevoel op. Een gevoel dat ik te dik of te lelijk was. Waardoor ik op regelmatige basis begon met het overgeven van mijn eten.

Nog steeds geen gezonde relatie met voeding

Op een bepaald moment ben ik een poosje gestopt met het overgeven van wat ik at. Maar in de plaats daarvan nam ik bepaalde mechanisme over. Mechanisme die ook vandaag de dag sterk aanwezig zijn.

Toen ik anderhalf jaar geleden ontsnapte, begon er een zeer zware periode. Die eerste weken en maanden viel ik bijna tien kilo af, tot een moment dat ik weer op de rand zat van ondergewicht. Ik at niet, sliep niet, en was in alle opzichten een schim van mijzelf.

Samen met mijn psycholoog, vrienden en familie ben ik uit die spiraal geraakt. Daardoor vond ik niet enkel mijzelf terug maar ook mijn eetlust. Spijtig genoeg kan ik vandaag de dag niet zeggen dat ik weer op een volledig gezond punt zit.

De laatste weken merk ik dat ik weer dagelijks de drang voel om op de weegschaal te gaan staan. Of dat ik let op de suikers en hoeveelheden die ik eet. Zeer af en toe geef ik ook mijn eten over. Niet omdat ik te dik ben, dat niet. Het is een naschok van de gruwelen van de afgelopen jaren. Alsof hij nog in mijn nek staat te hijgen om te controleren wat ik doe. Is dat gezond? Nee. Is het eerlijk? Ja.

Het is ook iets waarover ik niet graag spreek. Omdat zolang ik het niet vertel, ik het probleem niet hoef te erkennen. Of hoef toe te geven dat ik nog wel degelijk een lange weg te gaan heb. Hoe dan ook is de eerste stap opnieuw gezet. Hoe ik juist mijn ‘probleem’ ga aanpakken is iets dat ik niet weet. Wat ik wel weet is dat ik stillaan moet gaan kijken naar professionele hulp.

Tot slot zou ik graag willen afsluiten met de boodschap dat mijn deur ook voor ieder van jullie open staat. Maar ook dat ik trots ben, en dat vooral jij ook trots mag zijn op de stappen die je zet.

Toedels, en tot volgende week!

2 gedachtes over “Een ongezonde relatie met voeding

 1. Erkenning van een probleem is altijd de eerste stap om het op te lossen, Liese. Je hoeft niet meteen nooit meer een terugval te hebben, je mag het herstelproces van A tot Z doorlopen op jouw tempo. Goed dat je er hulp bij wilt zoeken, dan kom je sneller waar je wilt zijn. En wederom dankjewel voor je eerlijkheid.

  Like

 2. Sarah

  Beste Lieve Liese

  Ik herken me deels in je verhaal want ook ik heb een hele tijd geworsteld met mijn gewicht. Toen ik in het rusthuis begon te werken is dat begonnen ik wilde een bepaald gewicht behouden. Telkens wanneer ik thuis kwam na het werk was het eerst waar ik aan dacht op de weegschaal en als ik precies het gevoel had dat ik te veel woog kleedde ik me uit zodat ik toch minder woog.

  Het ging steeds verder want ook als ik ’s nachts wakker werd ging ook op de weegschaal staan. Het was een soort drang en van die bepaalde drang werd ik echt niet gelukkig in tegendeel.

  Ik ben na een tijdje hulp gaan zoeken bij een diëtiste want mijn psychologe zei dat ze me daar niet in kon helpen.

  toen ik haar dat vertelde zei ze me zet de weegschaal ergens anders en verplicht je maar 1x maal per week op die weegschaal te gaan staan. Het was erg moeilijk voor mij maar uiteindelijk besliste ik de weegschaal op de kamer van mijn moeder te zetten. Zo kon ik die verdomde drang weerstaan. Misschien kan jij dat ook proberen de weegschaal ergens anders te zetten of in een kast te plaatsen.

  Stilaan ben ik met hulp van de diëtiste leren inzien dat ik niet te veel woog integendeel dat ik meer moest beginnen wegen. Ze gaf me tal van tips. Ik raad je aan ook eens op consultatie te gaan bij een diëtiste ze kan je op een goede manier leren omgaan met eten.

  Maar je bent een knappe madam met een sterk karakter en heel veel doorzettingsvermogen dus ik ben er van overtuigd dat het je gaat lukken en wees niet boos op jezelf als het even niet lukt.

  Want je denkt nu misschien genieten van voeding gaat me niet lukken maar het lukt me de laatste tijd terug om van eten te genieten.

  Je meter,
  heel veel liefs aan de knappe madam die er echt mag zijn zoals ze is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s