‘Love bombing’

Bij het vertellen van mijn verhaal, krijg ik vaak de reactie ‘waarom ben je dan niet sneller weggegaan’? Waarop ik vaak een uitgebreid antwoord geef. Maar een minder gekend of bekend antwoord is: love bombing. In een notendop is het een manipulatietechniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van overdreven liefdevol gedrag.

Love bombing in de ‘praktijk’

Na bijna zes jaar vond ik de moed en kracht om uit een gewelddadige relatie te stappen. Waarom ik exact er zo lang over heb gedaan, zal ik nooit volledig kunnen verklaren. Wat ik wel weet is dat er een aantal factoren hebben bijgedragen aan de keuze om zo lang te blijven.

Een van die factoren is love bombing. Het is een term die al behoorlijk lang gekend is, maar recent zijn opmars doet, juist omdat mannen en vrouwen meer open over hun misbruik praten. Of dat is voor mij toch de reden waarom ik denk dat het weer ‘trending’ is.

“Love bombing is de benaming voor overdreven ‘liefdevol’ gedrag als een manipulatietechniek. Voorbeelden van dit gedrag zijn het overspoelen van de partner met complimenten, cadeautjes en/of (valse) beloftes. Het doel van de love bomber is om op deze manier de controle te krijgen over de emoties en acties van zijn of haar partner.”

bron: http://www.nsmbl.nl

In het begin van de relatie was mijn ex-partner redelijk lief of romantisch, althans dat was de verklaring die ik gaf aan zijn gedrag. Zo fietste hij in het begin (stiekem) mee van bij mij thuis tot aan mijn school. Ik zag het toen als een actie van liefde, wat achteraf een vorm van controle bleek te zijn.

Daarnaast beloofde hij mij verschillende zaken zoals een gezin, een eigen huis, een huwelijk,… Maar ook andere dingen zoals dat hij zou beteren en veranderen beloofde hij. Die lege beloftes vulde hij op met sporadische duurde cadeaus zoals een handtas van een bepaald merk, een PlayStation,…

Als ik een tijdje ‘moeilijk’ deed, werd ik gesust met een cadeau of lege belofte. Met als motivatie dat hij me graag zag en ik de liefde van zijn leven was. Wat natuurlijk allesbehalve waar was

Love bombing doorpikt

Zoals met veel zaken, vielen de puzzelstukken pas achteraf op zijn plaats. Zelfs naar het einde van de relatie toe wist ik dat bepaalde beloftes eerder een leugen als waarheid waren. Zoals de belofte dat hij zou beteren en stoppen met slagen en verkrachten, niet waar.

In plaats van te stoppen werd het telkens erger. De belofte dat ik x of y krijgen of dat we x of y zouden gaan doen, ook niet waar. Allemaal maar lege beloftes om mij gewilliger te maken of te sussen. Want dat gebeurde vaak.

Hij zei bijvoorbeeld regelmatig ‘als je nu echt je best doet om mij te pijpen, zullen we later iets leuks doen’. En hoe gek het ook klinkt, elke keer liet ik het dan maar gebeuren en slikte ik dat wrang gevoel weg in de hoop wat liefde of affectie te krijgen. Volledig fout, maar wel de bittere waarheid. Het is gek dat ik ergens wist dat ik me liet misbruiken en misleiden voor niets, maar toch bleef geloven dat het die keer anders kon zijn.

Vandaag kijk ik met een nuchtere blik terug op de feiten die zich ooit hebben afgespeeld. Soms, of vaak, ben ik er dan ook van overtuigt dat er geen liefde aan te pas is gekomen, zeker niet van zijn kant. De relatie voelt dan ook heel vaak aan als een groot manipulatie ‘spel’ van zijn kant. Waarbij ik spijtig genoeg de verkeerde persoon was op het verkeerde tijdstip.

Een gedachte over “‘Love bombing’

  1. Lang of kort, feit is dat jij gelukkig eindelijk van die vent verlost bent, vrij bent en jezelf nu leert liefhebben. Ik vermoed dat je niet snel meer in loze beloftes zal trappen of zelf loze beloftes zou doen. Waarbij ik nog steeds zou willen dat dit je allemaal bespaard was gebleven, maar als je eenmaal de uitgang van de hel hebt gevonden, keer je nooit meer terug ❤

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s