Mijn gezondheid als reden om te mishandelen

Afgelopen week moest ik bij de orthopedist zijn vanwege krakende en pijnlijke gewrichten. En terwijl ik in die wachtkamer zat, besloop er mij een welgekende angst: ‘ik mag hier niet zijn’. Een natuurinstinct dat de kop opsteekt telkens als ik me in de buurt van artsen begeef, niet omdat ik mijn gezondheid niet belangrijk vind. Wel omdat het tot voor kort een reden was om mishandeld en verkracht te worden.

“Je mag niet naar de dokter.”

Zoals vaak aangehaald werd ik in de eerste helft van onze relatie ‘enkel’ mentaal en seksueel mishandeld. Van echt repetitief fysiek geweld, als in slagen, bijten, messen,… was er toen zo goed als geen sprake. Dat veranderde in een mum van tijd toen ik mijn wijsheidstanden liet trekken. Binnen de week begon hij met het fysieke geweld, dat al snel buitensporige proporties aannam. En een reden van hem om te slagen, dat was mijn gezondheid. Of beter gezegd de maatregelen die ik nam omtrent mijn gezondheid.

Hij vond dat dokters niets te zeggen hadden, ze belogen en bedrogen de mensheid. En dat hadden ze ook gedaan toen het advies kwam om mijn wijsheidstanden te latent trekken. Hij zei wel eens “Ze hebben u dat aangesmeerd om geld te verdienen en ge hebt dat gewoon laten doen.” Waarna hij zijn duimen in de hoeken van mijn plaatste en met zijn nagels bleef duwen, tot bloedens toe.

Maar die ingreep bracht ook een andere redenatie met zich mee. In de enkele keren dat ik bij een specialist of arts moest zijn vanwege mijn gezondheid zei hij: “Je hebt je wijsheidstanden laten trekken, dat was alles wat er kon misgaan, dus je mag nu niet gaan.”

Door dat dreigement heb ik meer dan eens langer gewacht met naar een arts te gaan, waardoor ik vaak last had van een blaasontsteking na een anale verkrachting, of een whiplash opliep na een boks in het gezicht waardoor ik viel en slecht neer kwam.

Heel af en toe had ik wel de moed te gaan. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan de keer dat ik bij de hartarts moest zijn en deze mij een toestel meegaf dat verbonden was met sensoren op mijn borst. Van de weg naar het ziekenhuis, in het ziekenhuis en tot de weg naar zijn thuis ( want bij hem moest ik zijn) heeft hij mij wel honderd keer gebeld en ge-sms’t met de boodschap dat ik onmiddellijk moest omkeren en niet mocht gaan, als ik wel doorzette, dan zou het serieuze gevolgen hebben. Toen ik bij hem aankwam trok hij meteen de censoren van mijn borst met een tirade aan slagen en kwetsende woorden achterna.

Een ander moment dat ik me nog tot op de dag van vandaag herinner is dat ik voor een ander onderzoek ook, tegen zijn wil en mening in, naar de arts ben gegaan. Met opnieuw hetzelfde liedje aan telefoons en sms’en. Toen ik achteraf bij hem aankwam, sleurde hij me van mijn fiets en smeet hij mijn telefoon meters verderop tegen een boom het bos in. Zelfs vandaag voel ik zijn handen rond mijn lichaam en hoor ik het glas van mijn telefoon kraken. Maar het enige wat ik toen dacht was “Hoe leg ik uit dat mijn telefoon kapot is zonder argwaan te wekken.”

Angst om naar een arts te gaan

Die jarenlange conditionering heeft ervoor gezorgd dat zelfs nu nog die angst opspeelt. Soms lijkt het wel alsof ik mijn telefoon nog voel rinkelen of me voorbereid op de slagen die zullen komen als ik thuis kom, maar dat is niet.

In het begin had ik bijna een panische angst om naar de dokter te gaan. Paniek kroop in mijn lichaam vanaf het moment dat ik het woord ‘dokter’ hoorde. Maar gelukkig is dat met tijd weggegaan. Spijtig genoeg ervaar ik nog wel die stress, gelukkig in een mindere vorm, maar ze is er nog wel.

Het geen wat dan helpt is om even een realitycheck te voeren en stil te staan bij het nu en daardoor te beseffen dat ik niet langer in een levensbedreigende en gewelddadige situatie leef waarbij ik moet liegen om mijn basisnoden te kunnen vervullen. Hoe dan ook zal het nog even duren voor die angst volledig is gaan liggen, maar ik heb er vertrouwen in dat ook die met tijd zal verdwijnen.

5 gedachtes over “Mijn gezondheid als reden om te mishandelen

 1. Steven

  Dit is afschuwelijk maar herkenbaar. Mannen, vrouwen die zoiets hun (partner) want eigenlijk kun je het niet partner noemen maar iets anders…..,… Zouden hier tussen de mensheid niet mogen rondlopen of bestaan. Dit is voor mensen die dit niet hebben meegemaakt ongeloofbaar. Moest iemand dit alles lezen die er geen ervaring mee heeft. Liese is belange niet de enige bij haar is het de mannelijke persoon die mishandeld op alle vlakken. Maar gebeurd andersom ook alleen daar wordt zoveel niet over naar buiten gekomen. Bang over de achterklap. Het is dankzij liese en haar blog dat ik eindelijk er durf over praten dus mannen schaam je niet je bent niet alleen!!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben dus zo iemand die hier geen ervaring mee heeft en kan me niet indenken wat iemand bezielt om dit soort dingen met een ander mens te doen. Dat vind ik het ongelofelijk eraan: dat dit soort mensen rondloopt en zich op de voorgrond misschien wel voorbeeldig gedraagt. Want ze weten dondersgoed dat ze verkeerd bezig zijn, anders waren ze tegen alles en iedereen zo en niet alleen tegen de persoon die ze thuis hebben zitten.
   Steven, sorry dat jij iemand bent dit dit uit eerste hand kent. Je verdient zoveel beter, gewoon omdat je mens bent. Hopelijk gaat het nu goed met je.

   Like

   1. Steven

    Kijk Samantha ik heb me tientallen jaren alleen op deze bol gevoeld, verstopt voor alles en iedereen zelfs mijn naam verandert mijn job verloren vrienden en familie verloren. En vooral mijn eigenzelfbeeld verloren. Ik bestond (leefde) niet meer of anders durfde niet meer te leven. Ik was letterlijk niks meer en dankzij Liese en haar blog heb ik al grote stappen in de goede richting gezet maar weet heel goed dat het nog heel ver is en een terugslag in een heel klein hoekje schuild. Ik zou graag willen want ik weet heel zeker dat er nog mannen rondlopen met dergelijk probleem dat we eindelijk ook ons verhaal mogen en kunnen doen. Zonder dat anderen oordelen of ons achternawijzen. Bedankt voor je fijne reactie steven

    Geliked door 1 persoon

 2. Jou een dokter ontzeggen terwijl hij er klaarblijkelijk zelf HEEL HARD een nodig had. Dit soort mensen is ziek en zou nooit vrij rond mogen lopen. Ik heb mijn verstandskiezen ook moeten laten trekken, ik kan me de helse pijn ervan nog herinneren. En dat was zonder dat er iemand zijn duimen in ramde…
  Wat ben ik blij dat je dit alles hebt overleefd en nu je eigen leven kan gaan leiden. Dan maar met kleine stapjes, maar je hebt je vrijheid terug, Liese.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s