Mentaal misbruik

Misbruik en partnergeweld gaat veel verder dan de fysieke mishandelingen. Een groot deel van al dit geweld zit verscholen in de woorden, manipulatie en brainwashing. De subtiele veranderingen in hun lichaamstaal, het gebruik van een andere stemhoogte of de slachtofferrol op zich nemen. Kortom allemaal zaken die je als buitenstaander niet merkt, maar als dader naar slachtoffer toe de perfecte cocktail zijn van mentaal misbruik.

“Word ik gek?”

Ik heb al eens aangehaald dat voor mij het mentale geweld ‘erger’ is dan het fysieke. Gewoonweg omdat je blauwe plekken en dergelijke kan zien en dat het duidelijk is dat je slachtoffer bent geworden. Maar de woorden en herenspinsels die in je brein werden geprent, niet te zien zijn want daarvan ben enkel jij het bewijs.

Mentaal misbruik is dan ook moeilijk vast te stellen en voelt zeer vaak aan als jouw woord tegen het zijne. Die iets andere klemtoon, het harder vastnemen van je hand in bijzijn van anderen,… Al die minuscule details die niemand opmerkt, maar waarvan jij weet ‘ik ben de pineut’. Maar ook de verbale woorden en tirades die te pas en te onpas naar je hoofd geslingerd worden.

De situatie die ik net schetste, was de situatie waarin ik me dagdagelijks bevond. Van het moment dat ik wakker werd, tot het moment dat ik ging slapen analyseerde ik elke letter, elk gebaar in de hoop een voorteken op te vangen en zo het gekende misbruik te vermijden.

Na jaren aan ‘training’ wist ik perfect welke onderwerpen bij hem de doorslag zouden geven om te starten met het zoveelste misbruik of welke juist zijn temperament deden afkoelen. Ik was de pion in zijn spel en hij speelde perfect de dader en het slachtoffer.

Meermaals vroeg ik mijzelf wel af of ik gek werd. Of alles niet tussen mijn oren zat. Of ik misschien wel degelijk hem provoceerde of mijzelf had ‘misdragen’ waardoor ik zijn tirannie over mij heen kreeg. Daarnaast vormde hij zijn zinnen zo dat hij mij telkens de schuld gaf. Ik was niet gewillig genoeg, ik deed niet genoeg mijn best om te laten uitschijnen dat ik de seks leuk vond, ik fietste niet hard genoeg,..

Kortom, elke minuut die ik leefde deed ik wel iets fout, en dat, dat zei hij meermaals per dag. Van de duidelijke afbrekende woorden tot de subtiele hints, hij hakte er dag in dag uit, mentaal op in.

Realiteit of fictie?

Het heeft dan ook een tijdje tot na mijn ontsnapping geduurd voor ik doorhad dat ik niet de schuldige was in het verhaal. Het is ook juist door die brainwashing dat ik achteraf pas besefte dat ik al die tijd het perfecte bewijs in handen had om gerechtigheid te krijgen (mijn verkrachtingsvideo). Zelfs op weg naar huis, tijdens de eerste gesprekken met de politie of de week nadien, vroeg ik me af of ik wel degelijk had moeten vluchten, en of ik misschien niet overdreven had.

Gelukkig weet ik vandaag wel beter en zijn het grootste deel van zijn hersenspinsels weer uit mijn brein verdwenen. Al voelt het soms nog steeds aan alsof ik me zaken inbeeld of dat ik de reden ben van een ruzie, meningsverschil,…

Als ik dan weer op de zaken vooruitloop en discussies daardoor opblaas, kan ik achteraf wel door de grond zakken. Niet omdat mijn partner, vrienden of familie dan boos zijn, maar wel omdat ik met hém in mijn hoofd nog steeds zijn tirannie mijn acties laat beïnvloeden.

Wat dan helpt is om even rustig in en uit te ademen, goed na te denken en weer met mijn voetjes op de grond te komen. Of met andere woorden realiteit en fictie van elkaar te onderscheiden.

zoals ik veel te vaak moet beseffen, is mijn verwerking een lang proces van vallen en opstaan, bijstellen en er weer vol voor gaan. En zoals vaak denk ik dan ‘ik herken het toch’, want beseffen dat je beter kan en beter doen is juist wat ons onderscheid van de daders.

Een gedachte over “Mentaal misbruik

  1. Ik heb het al 100x gezegd, denk ik, maar ik vind het nog steeds vreselijk dat je dit hebt moeten meemaken. En ik heb vast ook al 100x gezegd dat ik heel blij ben dat je hebt kunnen ontsnappen en nu weer jezelf mag ontdekken – en zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s