PTSS

PTSS, beter gekend als posttraumatische stressstoornis. Het is iets waarvan ik als kind dacht dat enkel soldaten, politiemannen of andere uitvoerende beschermende taken dit konden ‘krijgen’. Nooit had ik gedacht dat ik er zelf mee geconfronteerd zou worden, laat staan er mee hoeven om te gaan.

Psychiatrische evaluatie

Als je als slachtoffer klacht indient, of althans in mijn ervaring, moet zowel jij als de dader een psychologische en psychiatrische evaluatie afleggen. Uit deze evaluatie werden enkele zaken duidelijk, zowel aan mijn als de zijne.

Zo werd er op zijn problematiek een label geplakt, en kreeg ik de boodschap dat ik PTSS had. In het begin stond ik er niet goed bij stil wat dat juist betekende, of op basis van wat dit juist gebaseerd was. Maar naarmate de tijd verstrijkt, hoe meer ik bepaalde patronen, gedragingen of gewoontes herken als een kenmerk van.

Kenmerken van een posttraumatische stressstoornis:

  • Herbeleving: nachtmerries; herinneringen; zweten, verhoogde hartslag,…
  • Vermijding: je vermijdt gesprekken; verdringen van bepaalde herinneringen; je vermijdt bepaalde plaatsen, activiteiten of personen; je sluit je af en spreekt niet over je gevoelens,…
  • Spanning: je slaapt moeilijk; je hebt woede-uitbarstingen, concentratieproblemen; je bent overdreven alert en waakzaam,…
  • Andere: mindere eetlust; somber en depressief voelen; je voelt je minderwaardig,….

In elk element van de kenmerken herken ik, pijnlijk genoeg, mijzelf. Van woede-uitbarstingen tot extreme alertheid, het is ronduit vermoeiend en irritant. Het voelt vaak alsof ik mijzelf constant ‘betrap’ op bepaalde zaken en dan moet denken ‘dat is logisch want…’.

En juist daar wringt voor mij het schoentje. Al mijn ‘symptomen’ en gevoelens spelen zich achter de schermen af. Als ik het niet zou uitspreken zou je niet weten dat ik dag in dag uit worstel met angsten, paniek en onveilige gevoelens.

PTSS is een interne strijd die niet of zo goed als niet meetbaar is. De enige remedie die hiervoor bestaat is dan ook praten en verwerken. Tijd zeggen ze wel eens, het heeft tijd nodig. Maar tijd wil ik er juist niet aan besteden. Het is een evenwicht zoeken tussen herstellen en leven. Want als ik doodeerlijk ben voelt mijn herstel soms aan alsof hij nog wint. Hij heeft geen berouw of gevoel, maar ik moet wel de brokken lijmen.

Relativeren

Gelukkig ben ik niet alleen in dit verhaal en kan ik rekenen op de steun van mijn partner en vriendinnen. Daarnaast probeer ik vaak te relativeren met de gedachte dat er nog ergere problemen op de wereld zijn. Er op een ludieke manier omgaan helpt echt om al dat gruwelijks een plekje te geven.

Daarnaast trek ik me op aan alle mooie dingen in het leven. Want ik ben meer dan mijn trauma en meer als mijn PTSS. Soms is het even moeilijk om dat voor ogen te hebben, maar het is wel zo. Af en toe moet die brok aan energie en woede er even uit, een gil, een geschreven boodschap, en dan ben ik weer zo goed als nieuw.

Mijn trauma, het is iets gek, iets onvatbaar en onvoorspelbaar. Maar hoe dan ook, ik kom er wel.

Een gedachte over “PTSS

  1. “Healing does not mean the damage never existed. It means the damage no longer controls our lives”. Verwerken is soms moeilijker dan ondergaan, omdat er nu dingen op hun plek gaan vallen, je er anders naar kijkt, er oude (en nieuwe) emoties naar bovenkomen. Tijd heelt gelukkig heel veel, maar wat nog beter is is hoe jij erin staat en je erdoorheen vecht. Een ander zou bij de pakken neer gaan zitten en niet meer overeind komen. Jij gooit het eruit en herpakt jezelf. Grijpt het aan als kans om het bespreekbaar te maken en anderen te helpen. Dat is heel bijzonder en tekent hoe sterk je werkelijk bent. Het trauma zelf kun je niet veranderen, maar hoe je ermee omgaat, daar heb je invloed op.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s