De spreekwoordelijke olifant in de ruimte

Het is tijd om de olifant in de kamer aan te spreken, of het voelt toch alsof ik een verklaring ‘moet’ geven. Sinds een tijdje (lees enkele maanden) lukt het mij minder om mijn eigen deadline te halen en dat vind ik oprecht zeer spijtig. Het is niet dat ik niet wil schrijven, het is eerder een samenloop van omstandigheden die maakt dat dit rubriekje telkens als eerste sneuvelt in mijn planning. En daar, daar geef ik vandaag graag even een stem aan.

Alleen wonen

In mei kocht ik samen met mijn wederhelft ons eerste stekje. Na maanden van plannen, winkels leegkopen en veel stress later was het in september zover: moving day. De ‘eerste’ keer alleen gaan wonen, het was en is spannend. Geen mama meer die zorgt dat het eten klaar staat, geen poetsvrouw die het huis poets.

Nee, sinds september ben ik het manusje-van-alles (later meer hierover). Het is een fantastische beleving en stilaan voel ik me ook thuis in ons eigen stekje en de nieuwe stad. Het enige wat ik onderschat heb is de tijd die hierin kruipt. Mijn kaarsje is 9/10 uit als ik om 8 uur in de zetel plof.

Niets uit handen willen geven

En ik hoor sommige al denken: “jullie wonen daar toch met twee.” Klopt als een bus, maar toch voelt het alsof het mijn verantwoordelijkheid is om te zorgen dat ons gezinnetje blijft draaien. Ik vraag zo goed als nooit hulp en draag nog liever zelf de zware winkelzakken binnen, dan hulp te vragen.

Idem dito met het poetsen, koken, strijken … Ondanks dat ik een behulpzame partner heb, is er iets in mij dat geen hulp wil vragen omdat dat in mijn brein wil zeggen dat ik dan afhankelijk ben. En in die gedachtegang denk ik in een reflex vaak dat ik iets verschuldigd ben.

Die hele wisselwerking in mijn brein is best vermoeiend. Het is alsof ik weet dat mijn lieftallige wederhelft niet mijn ex-partner is, maar mijn reflexen nog wel op dezelfde manier als vroeger reageren.

Het is iets waar ik de laatste tijd vaak mee bezig ben, of vaak over nadenk. De andere impact van een relatie met partnergeweld op je ‘nieuwe’ leven.

In die bewustwording probeer ik meer te leven, al faal ik daar vaak grandioos in. Maar, afgelopen week verraste ik zelfs mijzelf. In plaats van, zoals gewoonlijk, op een moeilijk moment mijzelf af te sluiten en in bed te kruipen, kroop ik naast mijn partner in de zetel en liet ik alle emoties vloeien die zo nodig naar buiten moesten.

Op momenten zoals dan ben ik trots, trots dat ik mijn angsten voor even overwin, trots dat ik tegen mijn aangeleerde instincten inga en verdomd gelukkig dat ik mijn leven kan delen met een van de meest zachtaardige personen die ik ken.

Ik kan niet beloven dat de genoemde olifant zal verdwijnen, maar ik kan wel beloven dat ik mijn best zal doen om mijn ziel bloot te leggen en elke dag een stem te geven aan dit oh zo belangrijke taboe.

PS fijne feestdagen!

Een gedachte over “De spreekwoordelijke olifant in de ruimte

  1. Dat je geen hulp wilt vragen omdat je je dan afhankelijk voelt, is natuurlijk super logisch gezien je geschiedenis. Toch wil ik even delen met jou waar ik de afgelopen maanden heel veel over heb geleerd: door een ander om iets te vragen (in dit geval je lieve partner), geef je hem of haar de kans jou wat te geven. En geven vinden wij doorgaans makkelijker dan ontvangen (behalve dan de uitzonderingen op de regel zoals bijvoorbeeld je ex), hierdoor voelen we ons meer verbonden met de ander, als we mogen geven en de ander bereid is te ontvangen.
    Klinkt heel gek dus misschien, maar juist als hij ook eens wat terug mag geven aan jou, worden jullie nog gelukkiger samen. Dit maakt je overigens niet afhankelijk, maar alleen maar nog sterker. Enne… jij BENT niet je angsten, he. Je hebt ze. Maar ze zijn niet jouw hele ik. Want jij bent zoveel meer.
    Ik wens jou ook een heel fijne jaarwisseling, met extra veel liefde, rust en moed voor het aankomende jaar 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s